Εκδηλώσεις γαστρονομίας

Εκδηλώσεις γαστρονομίας – Τοπικά προϊόντα

Ελαία: Σύνθετη ετήσια εκδήλωση ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, με στόχο την προβολή και τη προώθηση των προϊόντων ελιάς και του ελαιόλαδου, τη διάδοση των τοπικών  παραδόσεων και του πολιτισμού μέσω των προϊόντων της ελληνικής γης και ειδικά της Αιτ/νιας στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Περιλαμβάνει μαθητικούς διαγωνισμούς, οργανοληπτικές αξιολογήσεις ελαιόλαδου, πεζοπορίες και ποδηλατικές διαδρομές σε ελαιώνες, γαστρονομικές εκδηλώσεις, διαγωνισμό φωτογραφίας κλπ. Για εκδηλώσεις 2019 βλέπε CALENDAR

-Τοπικά Προϊόντα  (https://www.e-ea.gr/)

Η ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου παράγει Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.  προϊόντα τα οποία έχουν γενικότερη γεωγραφική αναφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτά είναι

  • ΠΟΠ Τυρί Φέτα
  • ΠΟΠ Τυρί Κασέρι,
  • ΠΟΠ Τυρί Μανούρι,
  • ΠΟΠ Τυρί Ανθότυρος,
  • ΠΟΠ Τυρί Κεφαλοτύρι και
  • ΠΟΠ Τυρί Μυζήθρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η βόρεια περιοχή της Τριχωνίδας αποτελεί την  καταγωγή της ποικιλίας οίνου Μαλαγουζιά. Τουλάχιστον δύο (2) οινοποιία της Περιοχής παράγουν ετικέτες κρασιών με την ποικιλία.

Επίσης αναμένουν για πιστοποίηση η Κονσερβολιά Αγρινίου, προϊόν υψηλής ποιότητας που συσκευάζεται και εμπορεύεται χωρίς πιστοποιημένη τοπική ταυτότητα.

Τέλος, ο δυναμισμός των επιχειρήσεων της Π.Π. αλλά και το ζωϊκό/ φυτικό δυναμικό της έχει δημιουργήσει κάποια προϊόντα με ταυτότητα και ποιότητα, τα οποία έχουν προοπτικές περεταίρω ανάπτυξης.

Τα προϊόντα αυτά είναι:

  • Ελιές
  • Βιολογικά προϊόντα ζωϊκής & φυτικής προέλευσης
  • Μοσχαράκι Ξηρόμερου
  • Πορτοκάλι Αγγελόκαστρου
  • Αθερίνα Τριχωνίδας

Ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας

 

-Θεματικές διαδρομές με τοπικά προϊόντα