Ορειβασία-Ορειβατικές διαδρομές - Αναρριχήσεις

Με την καθοδήγηση και την ευθύνη του  Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου, (http://www.eosagriniou.gr/program) διοργανώνεται ετήσιο πρόγραμμα ορειβατικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει Πεζοπορία, Ορειβασία, Αναρρίχηση, Ποδήλατο Βουνού, Διάσχιση ποταμών και φαραγγιών, Ορεινός Μαραθώνιος, Ορειβατικό Σκι αλλά και άλλα αθλήματα. Κάθε μήνα προβλέπονται οργανωμένες δραστηριότητες στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας και  της γειτονικής Ευρυτανίας. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου  που λειτουργεί από το 1987 έχει και την ευθύνη για τη  λειτουργία του  Ορειβατικού Καταφυγίου, κάτω από την κορφή Κόκα του Παναιτωλικού.

Οι δυνατότητες από  τα τρία ορεινά συστήματα που περιβάλλουν το Αγρίνιο (Παναιτωλικό, Αράκυνθος, Βαράσοβα) είναι απεριόριστες  για τους λάτρεις των ορεινών αθλημάτων, αλλά και της φυσικής ζωής. Ο συνδυασμός με επισκέψεις και διαμονή στα ορεινά χωριά είτε κοντά στην Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου (Ποταμούλα, Άγιος Βλάσιος, Χούνη προς την Τ.Λ. Κρεμαστών), είτε στην επαρχιακή οδό Παραβόλας – Θέρμου (Νερομάννα, Καλλιθέα, Κυρά Βγένα, Λαμπίρι, Σπαρτιά, με καταπληκτική θέα σε διάφορα σημεία προς τη Λίμνη Τριχωνίδα),    είτε στην Δ.Ε. Παναιτωλικού (Αγία Βαρβάρα, Αγία Παρασκευή, Καστανούλα, Κερασέα, Σιτόμενα), είτε από την Επαρχιακή  οδό Καινούργιου – Σκαλιτίνας  (Καινούργιο, Καστανούλα, Πεντάκορφο, Σκαλιτίνα που συνδέεται με την Ε.Ο. Αγρινίου- Καρπενησίου), ιδιαίτερα στους θερινούς μήνες μπορεί να συνδυαστεί με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, με καλό φαγητό και παραδοσιακά προϊόντα.

 

Ορειβατικό καταφύγιο

ΤΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ του όρους Παναιτωλικού βρίσκεται σε ελατόφυτη περιοχή στη θέση “Διασελάκι” του Δημοτικού Διαμερίσματος Περιστερίου του πρώην Δήμου Παραβόλας Αιτωλ/νίας και νυν δήμου Αγρινίου, στη νότια πλευρά του όρους σε υψόμετρο 1.170 μέτρα.

Κατασκευάστηκε το έτος 2001 με στρογγυλούς κορμούς δένδρων Φιλανδίας (ελατόπευκο) μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλίας και Ακαρνανίας από το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας–Ιταλίας το INTERREG II.

Το καταφύγιο με ισόγειο 262τμ. και όροφο 104τμ. διαθέτει ένα μικρό υπνοδωμάτιο για τους υπεύθυνους του συλλόγου, υπνοδωμάτιο, τουαλέτες, χώλ, κουζίνα-καθιστικό με κεντρικό τζάκι, ξύλινα τραπέζια και καθιστικούς πάγκους στο ισόγειο, και δύο υπνοδωμάτια στον όροφο και τουαλέτες.

Μπορεί να εξυπηρετήσει 50 άτομα για διανυκτέρευση στα υπνοδωμάτια με πλήρη ξενοδοχειακό εξοπλισμό και θέρμανση με ηλεκτρικούς θερμοπομπούς (καλοριφέρ), 60 άτομα στο καθιστικό του για καφέ-πρωϊνό ή φαγητό, καθώς και κουζίνα με όλα τα απαραίτητα σκεύη και σέρβις για αυτοεξυπηρέτηση 60 φιλοξενούμενων (κουζίνα ηλεκτρική-υγραερίου επαγγελματική, ψυγείο κλπ.).

Εξω από το καταφύγιο υπάρχει ψησταριά με ξύλα για τους μερακλήδες των ψητών.

Στο υπόγειο εκτός των άλλων φυλάσσονται όλα τα απαραίτητα υλικά ομάδας διάσωσης 20 ατόμων και ο εξοπλισμός για την εκπαίδευση στο στίβο, την πίστα αναρρίχησης και στο flyingfox που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του καταφυγίου.

Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται από την Παραβόλα που βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό δρόμο Αγρινίου-Θέρμου. Πινακίδες οδηγούν προς το χωριό Περιστέρι και το καταφύγιο που απέχει από το Αγρίνιο συνολικά 24,5 χιλιόμετρα. Μέχρι το χωριό Περιστέρι υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος για όλα τα αυτοκίνητα και πούλμαν μέχρι 40 θέσεων. Από το Περιστέρι ο χωματόδρομος των 4,5 χιλιομέτρων έχει αρκετές δυσκολίες. Μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο ψηλά αυτοκίνητα και 4×4. Υπάρχει και δεύτερη πρόσβαση από το χωριό Κυραβγένα του πρώην Δήμου Παραβόλας, αλλά ο χωματόδρομος των 6,3 χιλιομέτρων είναι κακοσυντηρημένος και δεν επιτρέπει την προσπέλαση των αυτοκινήτων τον περισσότερο καιρό.

Η θέα από το κιόσκι του καταφυγίου είναι πανοραμική, μπορεί κανείς να δει από τα βουνά της Πελοποννήσου μέχρι της Ν.Α. Ηπείρου, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος, τις λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχία και Οζερό, τις τεχνητές λίμνες από τα φράγματα στον ποταμό Αχελώο, και τα Ακαρνανικά όρη και τα όρη Βάλτου.

ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ

Το κόστος για το άνοιγμα του καταφυγίου και τη διημέρευση ή τη διανυκτέρευση μέσα σε αυτό είναι σχετικό με την ιδιότητα των επισκεπτών και τον αριθμό τους (χρέωση για ελάχιστο αριθμό ατόμων σε κάθε περίπτωση):

α] Για τα ταμειακώς εντάξει μέλη του Συλλόγου μας: διημέρευτρα ΕΥΡΩ 2, διανυκτέρευτρα ΕΥΡΩ 10 κατά άτομο. Ελάχιστος αριθμός άτομα 15.

β] Για παιδιά μέχρι 12 ετών: διημέρευτρα ΕΥΡΩ 2, διανυκτέρευτρα ΕΥΡΩ 6 κατά άτομο. Ελάχιστος αριθμός: άτομα 15.

γ] Για όλους τους υπόλοιπους: διημέρευτρα ΕΥΡΩ 3, διανυκτέρευτρα ΕΥΡΩ 12. Ελάχιστος αριθμός: άτομα 15.

δ]  Για διανυκτέρευση εντός του περιβάλλοντος χώρου του καταφυγίου (με σκηνή ή μη) και χρήση των εγκαταστάσεων του καταφυγίου: 6 ΕΥΡΩ ημερησίως.

ε) Σε ειδικές περιπτώσεις (όπως πχ άτομα με ειδικές ανάγκες) διαμονή ΔΩΡΕΑΝ.

Σε όλες τις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνεται και ο προβλεπόμενος ΦΠΑ.

Για να κλειστεί το καταφύγιο από οποιαδήποτε ομάδα το επιθυμεί απαιτείται η κατάθεση προκαταβολής στον ταμία του συλλόγου, μετά από σχετική συνεννόηση. Σε περίπτωση ακύρωσης με υπαιτιότητα του υποψήφιου επισκέπτη η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.

Όσοι ενδιαφέρονται να διαμείνουν στο καταφύγιο μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο του συλλόγου 26410-45512 καθημερινές και ώρες 20.30-22.00 ή με τον Πρόεδρο του συλλόγου στο κινητό τηλέφωνο: 6947220731. ( http://www.eosagriniou.gr/katafigio)