Ιαματικές Πηγές

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ

Στη θέση Γριά Μαρία της κοινότητας Αλευράδα του Δήμου Αγρινίου βρίσκεται η ιαματική πηγή που χαρακτηρίστηκε ως ιαματική το 1920.Η ονομαζόμενη σήμερα πηγή Μπαλκώνα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της κοίτης του ποταμού Αχελώου, σε απόσταση 3 περίπου και κατάντη του φράγματος Κρεμαστών και εντός της λεκάνης του φράγματος Καστρακίου. από τα θερμομεταλλικά νερά που εξέρχονται από ερευνητική στοά της ΔΕΗ όπου αναβλύζει η Πηγή κατακλύζοντας το δάπεδό της. Η Πηγή έχει απογραφεί από το ΙΓΜΕ το 1976 και θεωρείται μια από τις καλύτερες θερμομεταλλικές πηγές της χώρας. Διαθέτουν 135 κρεβάτια, κατανεμημένα σε δωμάτια των δύο, τριών ή τεσσάρων ατόμων και 18 λουτρομπανιέρες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, εμβαδού 190 τ.μ.

ΛΟΥΤΡΑ ΜΥΡΤΙΑΣ

Βρίσκονται στη βορειανατολική παραλία της λίμνης Τριχωνίδας, γνωστά με το όνομα «Κόκκινο Στεφάνι», από το χρώμα του βράχου που σε κάθε ηλιοβασίλεμα γίνεται κόκκινος και στεφανώνει τα λουτρά. Η πηγή είναι από τις πρώτες στον ελληνικό χώρο που ανακηρύχθηκε επισήμως ως ιαματική και αναφέρεται ως πηγή θειούχος ψυχρή, με θερμοκρασία 20°.

ΠΗΓΕΣ ΜΟΥΡΤΣΙΑΝΝΟΥ

Οι πηγές βρίσκονται δίπλα στη λίμνη Λυσιμαχεία και ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Βρίσκονταν κοντά στην αρχαία πόλη της Αιτωλίας με το όνομα Υρία, η οποία μετονομάστηκε στις αρχές του 3ου π.χ. αιώνα προς τιμήν του βασιλιά Λυσίμαχου σε Λυσιμάχεια. Ανήκαν στο βασιλιά Λυσίμαχο, ενώ φιλοξένησαν τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο καθώς και την κόρη του Πτολεμαίου βασιλιά της Αιγύπτου και μετέπειτα βασίλισσα της Αιγύπτου Αρσινόη.